Znalci říkají, že konzumace lambiku je něco jako vysoká škola pití piva. Ale první setkání s ním je vždycky šok, zejména pro pivaře. Jako kdyby se pivovaru něco hodně nepovedlo. Kyselá chuť, neučesaná vůně.
Lambik je tím, čemu se anglicky říká “acquired taste”. Napoprvé ho máte chuť vyplivnout, pak tomu (někdy) dáte ještě druhý pokus, tu chuť pomalu poznáváte a prozkoumáváte, a nakonec si ji buď zamilujete, anebo jdete od toho.
Kde to vyzkoušet? Ideálně tam, kde se lambiky vaří, a protože těchto pivovarů už je jen osm, je docela velká pravděpodobnost, že by to mohl být Cantillon. Zejména proto, že se systematicky věnuje propagaci těchto piv a stal se jejich jakousi vlajkovou lodí. Můžete si zde objednat na prohlídku i s degustací.
Podnik založil v roce 1900 Paul Cantillon, byť pivo se zde zpočátku nevařilo, ale jen míchalo. Firmu později převzal jeho syn Marcel a v roce 1939 rodina konečně přešla na plnou produkci vlastního piva. Po druhé světové válce to vypadalo skvěle. Poválečný boom …