Jedno procento

Share this post

Řepové placičky s křenovou omáčkou #boomervkuchyni

www.jednoprocento.cz
#boomervkuchyni

Řepové placičky s křenovou omáčkou #boomervkuchyni

Miloš Čermák
Jul 17, 2022
Share this post

Řepové placičky s křenovou omáčkou #boomervkuchyni

www.jednoprocento.cz

Je to trochu hipsterská věc, ostatně podle švédské kuchařky, takže v Karlíně byste za jednu porci dali půlku programátorské výplaty. Ale doma je to snadné a pohodové jídlo, s milým zážitkovým benefitem: druhý den ráno budete čůrat červeně.

Suroviny:

červená řepa (300 g)

sezamová semínka (50 g)

3 vajíčka

šalotka (jedna nebo dvě)

hladká mouka (50 g)

sůl, pepř

olej na smažení

na omáčku:

bílý jogurt, nejlépe řecký (200 g)

zakysaná smetana (200 g)

křen (cca 40 g)

cukr (30 g)

šťáva ze dvou limetek

sůl

Postup:

  1. Červenou řepu očistíme a nastrouháme. Šalotku nakrájíme na jemno a obojí dáme do misky. Přidáme sezam a vajíčka, a vše promícháme. Z vzniklé směsi vznikne hmota, z které můžeme vymačkat přebytečnou šťavu z řepy. Nasypeme mouku, aby směs získala konzistenci, s kterou se při smažení bude líp manipulovat. Ale mouku můžeme i vynechat. Těsto podle chuti osolíme a opepříme.

  2. V pánvi rozpálíme olej a klademe do něj těsto tak, aby vznikly bochánky. Nijak je netvarujeme do placiček, můžou být neforemné a nepravidelné. Smažíme několik minut z obou stran.

  3. Rozpálíme si troubu na 180 stupňů a osmažené bochánky v ní doděláme. Nejlépe na plechu s papírem na pečení. Pečeme asi 10 minut.

  4. Mezitím si uděláme studenou omáčku. Nastrouháme křen, rozmícháme s jogurtem a zakysanou smetanou, přidáme cukr a limetkovou šťávu. Podle chuti trochu přisolíme.

  5. Servírujeme nejlépe hned, s omáčkou na bocháncích. Při konzumaci pobrukujeme písně skupiny ABBA, což posílí “komfort faktor” a posune celý zážitek do kategorie “hygge”.

Share this post

Řepové placičky s křenovou omáčkou #boomervkuchyni

www.jednoprocento.cz
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing