Je to trochu hipsterská věc, ostatně podle švédské kuchařky, takže v Karlíně byste za jednu porci dali půlku programátorské výplaty. Ale doma je to snadné a pohodové jídlo, s milým zážitkovým benefitem: druhý den ráno budete čůrat červeně.
Suroviny:
červená řepa (300 g)
sezamová semínka (50 g)
3 vajíčka
šalotka (jedna nebo dvě)
hladká mouka (50 g)
sůl, pepř
olej na smažení
na omáčku:
bílý jogurt, nejlépe řecký (200 g)
zakysaná smetana (200 g)
křen (cca 40 g)
cukr (30 g)
šťáva ze dvou limetek
sůl
Postup:
Červenou řepu očistíme a nastrouháme. Šalotku nakrájíme na jemno a obojí dáme do misky. Přidáme sezam a vajíčka, a vše promícháme. Z vzniklé směsi vznikne hmota, z které můžeme vymačkat přebytečnou šťavu z řepy. Nasypeme mouku, aby směs získala konzistenci, s kterou se při smažení bude líp manipulovat. Ale mouku můžeme i vynechat. Těsto podle chuti osolíme a opepříme.
V pánvi rozpálíme olej a klademe do něj těsto tak, aby vznikly bochánky. Nijak je netvarujeme do placiček, můžou být neforemné a nepravidelné. Smažíme několik minut z obou stran.
Rozpálíme si troubu na 180 stupňů a osmažené bochánky v ní doděláme. Nejlépe na plechu s papírem na pečení. Pečeme asi 10 minut.
Mezitím si uděláme studenou omáčku. Nastrouháme křen, rozmícháme s jogurtem a zakysanou smetanou, přidáme cukr a limetkovou šťávu. Podle chuti trochu přisolíme.
Servírujeme nejlépe hned, s omáčkou na bocháncích. Při konzumaci pobrukujeme písně skupiny ABBA, což posílí “komfort faktor” a posune celý zážitek do kategorie “hygge”.