#boomervkuchyni: Paella s kuřetem a chorizem

Suroviny (kurzívou nepovinné, viz návod k přípravě):

4 porce

chorizo (asi 150 gramů)

kuře (nejlépe vykostěná stehna, cca 500 gramů)

rýže (500 gramů, krátkozrnná, pokud možno určenou přímo na paellu)

cibule (1 nebo 2)

červená paprika nebo kapie (jedna velká)

česnek (pět stroužků)

oregano (1 lžička)

bobkový list (dva nebo tři kousky)

citrón (jeden)

bílé víno (sklenička)

protlak (cca 100 gramů)

kuřecí nebo zeleninový vývar (1,25 litru)

šafrán (trochu)

sůl (na dochucení)

olivový olej (dvě lžíce)

fazolové nebo hráškové lusky, zelený hrášek (cca 100 gramů)

Příprava

  1. Nakrájím cibuli a papriku najemno, chorizo na pokud možno tenká kolečka. Rozmělním nebo rozmačkám stroužky česneku. Nastrouhám kůru z citrónu a můžu si i připravit šťávu z citrónu, abych ji pak nevymačkal do pánve i s peckami. Kuřecí maso nakrájím na menší, asi centimetrové až dvoucentimetrové kostky. (10 min.)

  2. Na velké pánvi rozehřeju olej a opeču na něm chorizo. Salám by měl lehce ztmavnout a pustit oranžový tuk. Taky to krásně voní. Pak chorizo vyndám, nejlépe na papírovou utěrku, aby ho dalšího tuku zbavila. Nechám vedle vařiče. (3 min)

  3. Dám na pánev cibuli a papriku. Dělám na středním až velkém ohni, pár minut, než cibule lehce ztmavne a začne vonět. Trochu ztlumím vařič. Pak přidám česnek, oregano, bobkový list a nastrouhanou kůru. (5 min)

  4. Po minutě přidám kousky kuřete a protlak. Dobře promíchám, aby se kuře trochu udělalo a obalilo v protlaku i koření. Pokračuju opět na středním až silném ohni, přidám bílé víno. Když se vybouří a odpaří, posypu šafránem, nejlépe trochu promíchaném se solí. (5 min)

  5. Naliju do pánve vývar a přivedu do varu. Teď už získá omáčka hezkou oranžovou barvu a lze ji ochutnat, případně přisolit nebo jinak dochutit. (5 min)

  6. Když se omáčka vaří, stáhnu plamen na mírný a vše dobře promíchám. Pak na pánev nasypu rýži, pokud možno opět rovnoměrně na celou plochu. Navrch můžu dát pokrájenou zeleninu (hrášek či fazole, případně lusky). Dál už směs v pánvi nemíchám. Když se dole lehounce “přichytne”, tak to nevadí, ba naopak.

  7. Navrch dám kolečka choriza a zakapu citrónovou šťávou. Salám opět rozmístím pokud možno rovnoměrně, nemíchám. Vařím cca 5 až 10 minut, než je rýže příjemná na skus. (10 min)

  8. Dám pánev z plotny, přikryju ji utěrkou a nechám chvíli stát. Hned pak můžu servírovat a jíst.

Zajímavosti, tipy:

  • Šafrán jsem koupil v Marks and Spencer, je to takový malý pytlíček ve skleničce, za cca 190 korun. Žádná láce. Použil jsem asi polovinu obsahu.

  • Rýži na paellu lze opět koupit v supermarketech, já v Marks and Spencer, ale je běžně i jinde.

  • Paellu opravdu nemíchejte, a nebojte se, že se připálí. Dokonce je to trochu žádoucí, dolní části paelly se říká “socarrat” a je znalci tím nejvyhledávanějším. Rýže by neměla být hnědá, ale lehce zabarvená, a z pánve se škrábe lžící.

  • Pánev by měla být co největší a ne moc hluboká.

  • Můžete si samozřejmě dát paellu na talíře, ale v menší společnosti se ve Španělsku skoro vždycky jí přímo z pánve.

  • Paella je jídlo, které vzniklo v 18. století v rybářských vesničkách ve španělské Valencii. Proto se původní recept jmenuje “paella valenciana”.

  • “Paella valenciana” má přesnou, dokonce zákonem danou receptury, a základní verzi tvoří přesně deset ingrediencí: krátkozrnná rýže, králičí maso, voda, rajčata, zelené fazole, fazole garrofó (bílé), šafrán, olivový olej a sůl.

  • Paella se jí k obědu, ne k večeři! Španělé na tomhle dost bazírují. Nejčastějším dnem, kdy je ve španělských restauracích na jídelníčku, je čtvrtek.

  • Paella má od roku 2016 svoje vlastní emoji. 

  • Den paelly je 20. listopad.