Jídlo, které se u nás doma stalo klasickým “comfort food”, když si chceme “udělat dobře” a nemáme chuť experimentovat. Zabere to s krájením a “socializováním” (= pochlastávání s ostatními ) cca 40 minut. Recept nasytí spolehlivě 4 lidi (spíš víc) a jídlo chutná skvěle i ohřáté druhý den.
Suroviny:
houby shiitake neboli houževnatec (cca 400 gramů)
cibule (1 velká nebo 2 menší)
česnek (4 až 5 stroužků)
olivový olej (40 ml)
bílé víno (suché, cca 2 dcl)
voda nebo vývar (nejlépe zeleninový nebo kuřecí, cca 200 ml)
sýr typu gruyer, může být i parmezán (cca 100 g)
máslo (80 g)
orzo pasta (400 g)
petržel (dva až tři stonky, cca 15 g)
Postup:
V hrnci nebo na pánvi rozpálíme olej, na středním ohni, až se z něj lehce začne kouřit. Pak na pánev nasypeme houby, nakrájené na plátky. Jen kloboučky, nožičky jsme předtím odstranili, protože jsou moc tvrdé. Když nemáme houby shiitake (hoževnatec jedlý), můžeme použít žampióny, nebo i běžné lesní houby.
Houby posolíme a opepříme. Osmahneme v oleji, asi 10 až 12 minut, dokud nezhnědnou. Mícháme, aby se nepřipálily. Na mírném ohni.
Přidáme najemno nakrájenou cibuli a najemno nakrájený česnek, necháme asi minutu smažit, než cibule změkne. Pak zalijeme vínem. Za stálého míchání vaříme asi minutu až dvě, až se část vína odpaří.
Možný trik: přidám jednu lžičku italského salámu nduja, který omáčce dodá pikantnost a chuť. Ale není to “povinné”.
Přidáme vodu nebo vývar, znovu osolíme (už můžeme ochutnat a přidat i další koření podle chuti), přivedeme k varu a ztlumíme oheň. Za občasného míchání vaříme asi 5 minut, než má směs na pánvi krémovitou konzistenci.
Uvaříme v osolené vodě těstoviny. Podle návodu, tak, aby byly al dente, rozhodně ne rozvařené. Asi 7 až 8 minut. Pak vodu zcedíme a přidáme těstoviny do pánve. Já to mám většinou s množstvím vyzkoušené tak, že se voda vyvaří, takže těstoviny ani necedím. Za stálého míchání vaříme ještě pár minut, než má obsah pánve správnou konzistenci.
Vypneme vařič. Dáme do těstovin studené máslo a mícháme, aby se rozpustilo. Těstoviny získají vynikající chuť i konzistenci. Pak do nich ještě vmícháme najemno nastrouhaný sýr a případně i najemno nasekanou petrželku (není povinné).
Část sýru i petrželky si můžeme nechat na posypání. Servírujeme během několika minut, kdy už těstoviny nejsou horké, ale jsou příjemně teplé. Můžeme případně ještě přisolit nebo lehce připepřit, i bílým pepřem. Talíř můžeme ozdobit bazalkou. Zapijíme červeným vínem.
Poznámky:
Nduja pastu kupuju v Marks & Spencer ( = jistota), dá se samozřejmě koupit i v jiných obchodech s lahůdkami. Mimochodem, dávám lžičku téhle pasty často, i když dělám třeba guláš nebo buřty na pivu. Dodá chuť i příjemnou pikantnost.
Sýr je nejlepší gruyére, byť dobrou službu udělś i ementál nebo čedar. Jś mám asi nejlepší zkušenost se sýrem Simmental z Lidlu: možná lepší než “originál” gruyére.
Orzo pastu v Lidlu neměli tak jsem tam dal tarhoňu. Nevím, zda jsem to tím nezabil, ale bylo podle rodinky dobré.