Jedno procento

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Michelina v Česku nepotřebujeme. Ale bude lepší, když zůstane

Michelina v Česku nepotřebujeme. Ale bude lepší, když zůstane

Miloš Čermák's avatar
Miloš Čermák
Apr 04, 2023
∙ Paid

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Michelina v Česku nepotřebujeme. Ale bude lepší, když zůstane
Share

Nemám cirkus kolem michelinských hvězd moc rád. Jsou když ne přímo jedním z důvodů, tak minimálně symptomem toho, v jakém stavu dnes tzv. vysoká gastronomie je. Stala se parodií sebe sama. Což hezky ukázal film Menu. Protože když dnes chcete udělat satiru o restauraci, tak v ní musíte všechny povraždit, aby bylo jasné, že jde o nadsázku.

Souhlasím i s tvrzením znalců gastra, že Michelin má své nejlepší roky za sebou. V posledních dvou dekádách několikrát čelil podezřením z korupce nebo “nadržování” některým kuchařům, restauracím či stylům gastronomie.

Michelinské restaurace jsou exemplárním příkladem podniků, jejichž majitelé a kuchaři čelí nesmírnému tlaku (když o dvě hvězdy přišel nelítostný Gordon Ramsey, tak se veřejně rozplakal!), a personál pracuje v nedůstojných, často i nelegálních podmínkách.

Ano, existují studie, které prokázaly, že příjmy restaurací po obdržení hvězdy významně rostou (o 18 procent po první hvězdě a o dalších 23 procent po druhé, podle výzkumu University of Ca…

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share