Michelina v Česku nepotřebujeme. Ale bude lepší, když zůstane
Nemám cirkus kolem michelinských hvězd moc rád. Jsou když ne přímo jedním z důvodů, tak minimálně symptomem toho, v jakém stavu dnes tzv. vysoká gastronomie je. Stala se parodií sebe sama. Což hezky ukázal film Menu. Protože když dnes chcete udělat satiru o restauraci, tak v ní musíte všechny povraždit, aby bylo jasné, že jde o nadsázku.
Souhlasím i s tvrzením znalců gastra, že Michelin má své nejlepší roky za sebou. V posledních dvou dekádách několikrát čelil podezřením z korupce nebo “nadržování” některým kuchařům, restauracím či stylům gastronomie.
Michelinské restaurace jsou exemplárním příkladem podniků, jejichž majitelé a kuchaři čelí nesmírnému tlaku (když o dvě hvězdy přišel nelítostný Gordon Ramsey, tak se veřejně rozplakal!), a personál pracuje v nedůstojných, často i nelegálních podmínkách.
Ano, existují studie, které prokázaly, že příjmy restaurací po obdržení hvězdy významně rostou (o 18 procent po první hvězdě a o dalších 23 procent po druhé, podle výzkumu University of Ca…