Konec slavné dánské restaurace Noma je předzvěstí konce "fine dining"
(Psáno pro Seznam Zprávy.)
Dokonalost existuje pouze v momentě, kdy ji dosáhneme. Nejde až tak o to, že je to obtížné nebo někdy i nemožné. Ale to, že jsme dosáhli dokonalosti, si mnohdy uvědomíme až zpětně. Kdy už je pryč.
To je problém kterékoli činnosti, v níž využíváme kreativitu. Ta je cestou k dokonalosti. Ale jen do momentu, než jí dosáhneme. Pak ji ničí, nebo v lepším případě rozmělňuje a přivádí k frivolnosti, postrádající smyslu.
Což je příběh moderní gastronomie, a dobře ho ilustruje ohlášený konec kodaňské restaurace Noma, s třemi Michelinskými hvězdami, a mnohými považované za nejlepší na světě.
Kuchař René Redzepi, její zakladatel, ho ohlásil s velkým předstihem. Poslední hosté by Noma měla v běžném provozu přijmout na konci roku 2024. Pak se promění v “laboratoř”, kde chce Redzepi tvořit a vymýšlet nová jídla. Touží po dokonalosti, ale jeho kreace jsou už dnes pouze oslavou frivolnosti.
Nikoli nejdůležitějším, ale pro…