Jedno procento

Konec slavné dánské restaurace Noma je předzvěstí konce "fine dining"

Miloš Čermák's avatar
Miloš Čermák
Jan 13, 2023
∙ Paid

(Psáno pro Seznam Zprávy.)

(ilustrace vytvořena pomocí AI modelu: Lexica Aperture v2)

Dokonalost existuje pouze v momentě, kdy ji dosáhneme. Nejde až tak o to, že je to obtížné nebo někdy i nemožné. Ale to, že jsme dosáhli dokonalosti, si mnohdy uvědomíme až zpětně. Kdy už je pryč.

To je problém kterékoli činnosti, v níž využíváme kreativitu. Ta je cestou k dokonalosti. Ale jen do momentu, než jí dosáhneme. Pak ji ničí, nebo v lepším případě rozmělňuje a přivádí k frivolnosti, postrádající smyslu.

Což je příběh moderní gastronomie, a dobře ho ilustruje ohlášený konec kodaňské restaurace Noma, s třemi Michelinskými hvězdami, a mnohými považované za nejlepší na světě.

Kuchař René Redzepi, její zakladatel, ho ohlásil s velkým předstihem. Poslední hosté by Noma měla v běžném provozu přijmout na konci roku 2024. Pak se promění v “laboratoř”, kde chce Redzepi tvořit a vymýšlet nová jídla. Touží po dokonalosti, ale jeho kreace jsou už dnes pouze oslavou frivolnosti.

Nikoli nejdůležitějším, ale pro…

User's avatar

Continue reading this post for free, courtesy of Miloš Čermák.

Or purchase a paid subscription.
© 2025 Miloš Čermák · Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start your SubstackGet the app
Substack is the home for great culture