Jedno procento

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Když je čtvrtek, měli byste uvařit paellu
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
#boomervkuchyni

Když je čtvrtek, měli byste uvařit paellu

Miloš Čermák's avatar
Miloš Čermák
Jun 20, 2024
∙ Paid
7

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Když je čtvrtek, měli byste uvařit paellu
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
2
1
Share

Jedli jsme paellu a zapíjeli ji chladným bílým vínem, někdy i koňakem a kávou, napsal Hemingway v jednom ze svých dopisů. Není to asi optimální párování z pohledu gurmána. Ale paella zůstává jídlem, které se vzpírá jednoduchým poučkám, a vlastně jakkoli ji budete jíst nebo cokoli o ní napíšete, bude to vždycky správně.

Původně šlo o obyčejné jídlo rolníků, kteří do jedné pánve naházeli, co pole a kraj daly - rýži, zeleninu, občas kousek masa, hlavně králíka. Vše zalili vodou, přidali koření a nechali probublávat nad otevřeným ohněm z pomerančového dřeva, které jídlu dodávalo specifickou příchuť. Jednoduché.

Nebo ne? Tradiční paella má původ ve Valencii. Tam dodnes funguje restaurace La Pepica, kde právě vysedával Hemingway a turisté se tam chodí fotit. Podnik servíruje paellu od svého vzniku v roce 1898. Ale na jídelníčku je prakticky v každé větší restauraci.

A pokud se vydáte do ulic Valencie v neděli v poledne, narazíte na desítky rodin, které se scházejí v parcích a na plážích, aby …

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More