Kdo servíruje kyjevské kuře? Historie jídla, které se stalo symbolem noblesy, konzumu i zbabělosti #boomervkuchyni
Už čtvrtý díl seriálu o jídlech, která psala historii. Po italském salátu z Mexika, americké Číně a indické specialitě ze Skotska tu je kyjevské kuře, které nepochází z Kyjeva.
Je to hlavolam zabalený do tajemství uvnitř záhady, řekl o Rusku v roce 1939 Winston Churchill.
To samé by se dalo říct i o kyjevském kuřeti, jednom z nejpopulárnějších jídel 20. století. A jak už to v podobných případech bývá, v Kyjevě nevzniklo, ale s Ukrajinou a hlavně Ruskem má hodně společného. Bohužel i s politikou.
Příprava záhadná není: do naklepaných kuřecích prsou zabalíte bylinkové máslo, necháte částečně zamrazit nebo aspoň aspoň hodně zchladit, a pak smažíte a pečete. Ale přesto tenhle pokrm obestírají mnohá tajemství.
Když to vezmeme od začátku, tak například není vůbec jasné, kdo ho vymyslel.