Život je jako miska padrónských papriček: nikdy nevíš, kterou si vezmeš. Zde je recept na poměrně rychlou večeři, tvořenou třemi klasickými předkrmy, oblíbenými ve Španělsku, a zejména na Kanárských ostrovech.
Kouzlo téhle večeře je mimo jiné v tom, že je klasickým “držákem” alkoholu. Jinak řečeno, je možné či dokonce žádoucí tohle jídlo doplnit alkoholem. Mé doporučení: při přípravě jeden až dva bourbony, u stolu pak nějakou lehkou “cavu brut”, tedy sekt, případně suché bílé víno.
Ale teď zpátky k papričkám. Nejlegračnější na “pimientos de padrón” je to, že jedna z deseti by měla být ďábelsky pálivá, zatímco ostatní chutnají jako obyčejné zelené papriky. Jen miniaturní.
Na pohled se to nedá zjistit. Zkoušel jsem to při návštěvách Španělska i například po čichu (maďarské pálivé papriky takhle poznáte!), ale bez záruky. Jediná možnost je papričku ochutnat.
Opatrně, samozřejmě. Kouzlo pojídání padónských papriček je ovšem v tom, že obvykle zapomenete na to, že tohle riziko existuje, a po ně…