I z Ruska sem tam přijde něco dobrého, třeba svíčková Stroganoff
Další z receptů pro boomery v kuchyni, ideální "comfort food" pro chladné lednové dny
Legenda říká, že hrabě Stroganov byl náročný strávník. Jeho francouzský kuchař dostal za úkol vymyslet něco, co by hraběte uspokojilo i po návratu z dlouhého plesu, kdy už běžná kuchyně byla zavřená. A jiná legenda zase tvrdí, že maso pokrájené na malé kousky a povařené v omáčce bylo pro stárnoucího aristokrata jedinou možností, jak si pochutnat na kvalitním hovězím.
Stroganovovi zbohatli v 16. století díky obchodu se solí a kožešinami na Sibiři, a postupně se z nich stali jedni z nejvlivnějších lidí v carském Rusku. Pavel Alexandrovič, muž, jehož jméno dnes nese jeden z nejslavnějších receptů na světě, byl zajímavá postava: sloužil jako vojenský generál, byl členem státní rady a proslul jako znalec umění a mecenáš. Legendární jídlo vzniklo údajně kolem roku 1850 v Petrohradě.
(Pro pořádek dodejme, že jak je to u každého slavného jídla, existují i konkurenční, aternativní verze, takže Stroganovů, podle kterých mohlo být pojmenováno, je víc. Jisté je to, že recept vznikl opravdu v Rusku,…