Jedno procento

Share this post

User's avatar
Jedno procento
I z Ruska sem tam přijde něco dobrého, třeba svíčková Stroganoff
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
#boomervkuchyni

I z Ruska sem tam přijde něco dobrého, třeba svíčková Stroganoff

Další z receptů pro boomery v kuchyni, ideální "comfort food" pro chladné lednové dny

Miloš Čermák's avatar
Miloš Čermák
Jan 24, 2025
∙ Paid
3

Share this post

User's avatar
Jedno procento
I z Ruska sem tam přijde něco dobrého, třeba svíčková Stroganoff
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Share

Legenda říká, že hrabě Stroganov byl náročný strávník. Jeho francouzský kuchař dostal za úkol vymyslet něco, co by hraběte uspokojilo i po návratu z dlouhého plesu, kdy už běžná kuchyně byla zavřená. A jiná legenda zase tvrdí, že maso pokrájené na malé kousky a povařené v omáčce bylo pro stárnoucího aristokrata jedinou možností, jak si pochutnat na kvalitním hovězím.

Stroganovovi zbohatli v 16. století díky obchodu se solí a kožešinami na Sibiři, a postupně se z nich stali jedni z nejvlivnějších lidí v carském Rusku. Pavel Alexandrovič, muž, jehož jméno dnes nese jeden z nejslavnějších receptů na světě, byl zajímavá postava: sloužil jako vojenský generál, byl členem státní rady a proslul jako znalec umění a mecenáš. Legendární jídlo vzniklo údajně kolem roku 1850 v Petrohradě.

(Pro pořádek dodejme, že jak je to u každého slavného jídla, existují i konkurenční, aternativní verze, takže Stroganovů, podle kterých mohlo být pojmenováno, je víc. Jisté je to, že recept vznikl opravdu v Rusku,…

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More