Jedno procento

Share this post
Což takhle dát si ... kyjevské kuře? Jídlo, které vstoupilo do historie
www.jednoprocento.cz

Což takhle dát si ... kyjevské kuře? Jídlo, které vstoupilo do historie

Miloš Čermák
Feb 28, 2022
4
Share this post
Což takhle dát si ... kyjevské kuře? Jídlo, které vstoupilo do historie
www.jednoprocento.cz

(Psáno pro Seznam Zprávy.)

Ve středu večer 30. května 1990 přistál ve Washingtonu poslední sovětský prezident Michail Gorbačov. Jak druhý den napsaly na titulní straně New York Times, na jednání s americkým prezidentem Bushem starším přiletěl světový vůdce, čelící doma čím dál většímu tlaku. Blížil se rozpad Sovětského Svazu a spojení Německa, dvě události, které byly ještě před několika měsíci zcela nepředstavitelné.

Druhý den byla na sovětském velvyslanectví státní večeře, a ještě předtím uspořádal Gorbačov oběd pro intelektuály a umělce. Zúčastnili se například herci Gregory Peck či Jane Fondová, spisovatelé Ray Bradbury a Isaac Asimov, a nechyběl ani někdejší slavný ministr zahraničí Henry Kissinger. Čekali unaveného politika, na kterého doléhá komplikovaná situace v Rusku, ale Gorbačov prý byl opálený a v dobré náladě. “Působil klidně a vyrovnaně,” řekl novinářům právě Kissinger.

Nikdo nepřišel kvůli jídlu, pochopitelně, avšak tisk si povšiml, že nebylo opulentní. “Špatné víno a žád…

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2023 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing