Jedno procento

Share this post

Chutné chutney! Samozřejmě z čerstvých fíků #boomervkuchyni

www.jednoprocento.cz
#boomervkuchyni

Chutné chutney! Samozřejmě z čerstvých fíků #boomervkuchyni

Miloš Čermák
Sep 15, 2022
2
Share this post

Chutné chutney! Samozřejmě z čerstvých fíků #boomervkuchyni

www.jednoprocento.cz

Kdo miluje sýry, zejména ty různě plesnivé a zrající, tak ví, že famózní jsou s fíky. Ať už čerstvými, nebo v chutney. A pozor, jsme uprostřed fíkové sezóny a v supermerketech lze kopupit jeden fík za 5 až 6 korun. Takže neváhejte a kupujte. V čertvém fíku je nula tuků a proteinů, nula cholesterolu a přiměřeně cukru (8g). Čerstvý fík má relativné nízkou kalorickou hodnotu (cca 37 kcal), obsahuje vitamíny atd. V chutney tahle čísla trochu pokazí přidaný cukr, ale stojí to za to. Zde je super jednoduchý recept, kdy se chutney prakticky “uvaří samo”. Můj tip na párovaní: starší uleželý gruyer a fíkové chutney nic nepřekoná.

Suroviny:

fíky (cca 10 kusů, 500 g)

třtinový hnědý cukr (180 g)

jablečný ocet (200 ml)

jablko (jedno větší)

cibule (jedna)

velké rozinky (100 g)

mořská sůl (2 lžičky = 10 g)

Postup:

  1. Cibuli nakrájím najemno, jablko oloupu, zbavím jádra a nakrájím na kostičky, z fíků odříznu tuhé stopky a pokrájím je i se slupkou na čtvrtky nebo osminky.

  2. Vše dám do hrnce, uvedu do varu a pak ztlumím oheň. Asi hodinu vařím na mírném ohni. Nepřikrývám pkličkou, občas promíchám a sleduju, aby se obsah “nepřichytil” ke dnu. Můžu vařit i déle, podle konzistence.

  3. Když je obsah hrnce hezky hustý a mazlavý (a chutný!), naplním jím vymyté skleničky. V lednici vydrží i několik týdnů.

Share this post

Chutné chutney! Samozřejmě z čerstvých fíků #boomervkuchyni

www.jednoprocento.cz
Comments
TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2023 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing