Kdo miluje sýry, zejména ty různě plesnivé a zrající, tak ví, že famózní jsou s fíky. Ať už čerstvými, nebo v chutney. A pozor, jsme uprostřed fíkové sezóny a v supermerketech lze kopupit jeden fík za 5 až 6 korun. Takže neváhejte a kupujte. V čertvém fíku je nula tuků a proteinů, nula cholesterolu a přiměřeně cukru (8g). Čerstvý fík má relativné nízkou kalorickou hodnotu (cca 37 kcal), obsahuje vitamíny atd. V chutney tahle čísla trochu pokazí přidaný cukr, ale stojí to za to. Zde je super jednoduchý recept, kdy se chutney prakticky “uvaří samo”. Můj tip na párovaní: starší uleželý gruyer a fíkové chutney nic nepřekoná.
Suroviny:
fíky (cca 10 kusů, 500 g)
třtinový hnědý cukr (180 g)
jablečný ocet (200 ml)
jablko (jedno větší)
cibule (jedna)
velké rozinky (100 g)
mořská sůl (2 lžičky = 10 g)
Postup:
Cibuli nakrájím najemno, jablko oloupu, zbavím jádra a nakrájím na kostičky, z fíků odříznu tuhé stopky a pokrájím je i se slupkou na čtvrtky nebo osminky.
Vše dám do hrnce, uvedu do varu a pak ztlumím oheň. Asi hodinu vařím na mírném ohni. Nepřikrývám pkličkou, občas promíchám a sleduju, aby se obsah “nepřichytil” ke dnu. Můžu vařit i déle, podle konzistence.
Když je obsah hrnce hezky hustý a mazlavý (a chutný!), naplním jím vymyté skleničky. V lednici vydrží i několik týdnů.