Jedno procento

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Být diletant je jedna z největších rozkoší života
Copy link
Facebook
Email
Notes
More

Být diletant je jedna z největších rozkoší života

Miloš Čermák's avatar
Miloš Čermák
Jan 02, 2023
∙ Paid
9

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Být diletant je jedna z největších rozkoší života
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Share

Nezapomenu, jak jsem někdy v dubnu 2020 - v necelých dvaapadesáti letech - udělal v kuchyni poprvé takzvaný cibulový základ. Na dno hrnce jsem nalil trochu olivového oleje, rozpálil ho a pak na něj nasypal nakrájenou cibuli. Následoval česnek a kousky kuřecích prsou. Nakonec jsem do hrnce dal jednu plechovku sekaných rejčat, přisypal nějaké koření a vše chvíli povařil.

Výsledek jsem pak servíroval se špagetami a vše ozdobil nasekanou bazalkou. Bylo to první moje JÍDLO v životě. Připadal jsem si jako michelinský kuchař.

Zároveň jsem se pro tuhle činnost nadchl. A to jsem ještě před pár lety tvrdil, že vaření není - s výjimkou stejku, guláše a vývaru - činnost hodná muže, a že když muž po padesátce udělá jíšku nebo drobenku, je to nejrychlejší zkratka, jak přijít o svou důstojnost.

Dnes dělám obojí bravurně. Drobenku i jíšku. Té jsem se naučil dokonce několik druhů.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More