Když jsem v podcastu s Luďkem Staňkem zmínil, jak moje žena komentovala mé buřty v pivu (“je to dobrý, ALE …”), zvedla se vlna dotazů a) co na nich tedy bylo špatně? a b) jaký jsem použil recept.
Takže: recept přikládám, špatně na nich nebylo samozřejmě NIC. Mluvíme o ROZDÍLU s buřty v pivu, která dělá moje žena. A ten je v tom, že místo sekaných rajčat v plechovce používá protlak, That’s it.
(A ano, ty její buřty jsou lepší, ale NESMÍ se to dozvědět. Kdo to práskne, toho zablokuju jak nic.)
Suroviny:
buřty (6 klasické velikosti)
cibule (3 velké)
česnek (5 stroužků)
sekaná rajčata v plechovce (400 g)
papriky (2 velké červené)
paprička (1 větší nebo pár malých)
černé pivo (jedno nebo dvě)
červený vinný ocet (2 lžíce)
sádlo (50 g)
třtinový cukr (2 lžíce = 30 g)
sůl
pepř
paprika
bobkový list
salám nduja (nemusí být)
Postup:
Rozříznu buřty podélně na půlku. Na hřbetě ještě každou půlu pokrájím, tak, aby tam vznikla mřížka.
Rozehřeju pánev nebo litinový hrnec (obojí by mělo jít později dát i do trouby, takže bez plastových držadel atd.) a nasucho tam buřty z obou stran opeču. Aby lehce zhnědly, ale nebyly spálené. Pustí trochu tuku.
Vyndám buřty a dám je někam mimo na talíř. Dám do pánve sádlo, které se rozpustí. Přidám klidně na větší kousky pokrájenou cibuli. Cca půl pokrájené cibule, ideálně bílé, si nechám stranou.
Dělám cibuli na mírnějším ohni asi 5 minut, pak přidám třtinový cukr a nechám ho zkaramelizovat. Pár minut míchám. Pak přidám koření, tedy trochu pepře, lžičku papriky, dvě větvičky tymiánu, tři čtyři bobkové listy. Použiju svůj trik, kterým je lžička Nduja salámu, který dá základu chuť a dodá i lehkou pálivost.
Zamíchám, přidám pokrájené papriky (klidně na větší kousky), najemnou nakrájenou chilli, pokrájený česnek. Dám dvě lžíce vinného octa, rajčata z plechovky a vše vařím na středním plameni, za stálého míchání, asi 5 minut.
Zaliju pivem, přikryju poklicí a vařím dalších asi 10 minut. Můžu případně dolít i vodu nebo vývar, pokud mám. Omáčka by se měla zrdekovat na polovinu až třetinu. Ochutím solí a pepřem, podle chuti.
Naskládám do hrnce či na pánev opečené buřty. Posypu čerstvou nakrájenou cibulí na kolečka, kterou jsem si dal stranou. Přikryju poklicí a peču v troubě, předehřáte na 180 stupňů, asi 15 minut.
Mrknu na to, můžu i ochutnat, a nechám bez poklice ještě asi 10 až 15 minut v troubě. Můžu zvýšit teplotu na cca 220 stupňů, aby se buřty nahoře připekly.
Jím s čerstvým chlebem, piju k tomu pivo a neposlouchám, když manželka říká ALE.