Jedno procento

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Buffalo nám dalo křídla. A co takhle květák?
#boomervkuchyni

Buffalo nám dalo křídla. A co takhle květák?

Miloš Čermák's avatar
Miloš Čermák
Feb 16, 2025
∙ Paid
2

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Buffalo nám dalo křídla. A co takhle květák?
Share

Možná znáte příběh o tom, jak vznikla pálivá oranžová “buffalo křídla”. Prý je vymyslela Teressa Bellissimo v roce 1964 v baru Anchor v Buffalu (městě ve ve státě New York), když jí pozdě v noci došly suroviny a musela něčím nakrmit hladové hosty. Nebo podle jiné verze byl hladový jen manžel.

Panebože, kolikrát jsme tuhle historku o “noční nouzovce” u různých slavných jídel četli nebo slyšeli? Ale kdo ví, třeba je to pravda.

Správná příprava Buffalo wings má přesná pravidla: křídla se lámou na polovinu pro snadnější konzumaci, smaží se bez obalování a následně se potírají charakteristickou oranžovou omáčkou z másla, pálivé omáčky a červeného pepře. Původně se servírovala s blue cheese dresinkem a řapíkatým celerem.

Z regionální speciality se stal celonárodní fenomén v 80. letech, dneska jsou oranžová křídla už světovou záležitostí. Když půjdete do amerického baru nebo irské hospody kdekoliv, je jisté, že budou na jídelníčku. A teď kacířská otázka: šlo by to bez křídel? Třeba … vím, že to…

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share