#boomervkuchyni: Kanárské brambory s mojo omáčkou
Suroviny:
malé brambory (1 kg)
sůl (200 g)
červená paprika (3 nebo 4)
feferonka (jedna menší)
mletý římský knín (1 lžička)
mletá paprika (1 lžička)
olivový olej (1 dcl)
červený vinný ocet (lžička)
česnek (5-8 stroužků)
Postup:
Omyju a očistím brambory, ale neloupu je. Dám je do velkého hrnce, aby zabraly celé dno a byly v jedné vrstvě. Pak zaliju osoloenou vodou. Nemusí jí být moc, v podstatě aby brambory byly ponořené. Vodu osolím hodně, ideálně mořskou solí, na kilo brambor klidně 50 až 200 gramů.
Vařím asi 10 minut, dokud brambory nezměknout. Může to vyjít tak, že se voda sama vyvaří. Pokud ne, tak z hrnce většinu vody vyleju, a hrnec na 2 až 3 minut ještě vrátím na vaříč. Tím se voda úplně odpaří a na brambůrkách zbydou typické solné “mapy”. Když se z jedné strany trochu připečou, tak se nic neděje. Naopak!
Už během vaření brambor si udělám omáčku. Dám do food procesoru jednu vrchovatou lžičku soli, jednu vrchovatou lžičku červené papriky (může být i uzená), jednu vrchovatou lžičku namletého …