Jedno procento

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Rozčilení není program. Ale může to být dobrý byznysplán
Copy link
Facebook
Email
Notes
More

Rozčilení není program. Ale může to být dobrý byznysplán

Miloš Čermák's avatar
Miloš Čermák
Jan 06, 2022
∙ Paid
5

Share this post

User's avatar
Jedno procento
Rozčilení není program. Ale může to být dobrý byznysplán
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
Share

(Vyšlo jako glosa na Seznamu Zprávách.)

Jsou dva druhy lidí. Jedni, když se setkají s nějakou běžnou každodenní nepříjemností, se rozčilují. Druzí ji ignorují. A pak je ještě třetí druh lidí, kteří tyto iritující zážitky berou jako příležitost a dokáží na nich vydělat.

Mým oblíbeným příkladem je příběh vyskakovacího toustovače. Loni tenhle vynález oslavil 100 let. V říjnu 1921 si ho nechal patentovat Američan Charles Strite. Skoro nic o něm nevíme. Pouze že se narodil v Iowě a že na svém nápadu založil úspěšný byznys. Jeho heslo na Wikipedii tvoří všeho všudy tři věty.

Opékání chleba samozřejmě nebyla počátkem dvacátého století žádná novinka. Lidé si asi opékali pečivo na ohni od nepaměti. Vlastní přístroj však toustování dala až elektřina, konkrétně skotský fyzik Alan MacMasters v roce 1883. 

Ten pracoval na vývoji osvětlení pro podzemní dráhu v Londýně a v podstatě náhodou zjistil, že když pro vedení elektřiny použije dráty s levnějším zinkem, budou se zahřívat. A když tak díky tomu náh…

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Miloš Čermák
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More