Víte, že nejspíš jíte špatně polomáčené sušenky? A taky chleba namazaný sádlem, makový koláč nebo třeba sushi Nigiri. Tvrdí to studie Oxfordské univerzity (ANO, i tímto se zabývají na jedné z nejprestižnějších univerzit světa), konkrétně gastrofyzik (a ještě jednou ANO, tato specializace existuje) Charles Spence. Ten se zabýval čokoládovými sušenkami, které jsou namočené do čokolády pouze z jedné strany, a zjistil, že pro ideální “smyslový prožitek” je třeba jíst tyto sušenky čokoládovou stranou dolů, nikoli nahoru. A právě čokoládou “nahoru” jí sušenky 77 procent lidí. Náš mozek prý totiž jídlo “optimalizuje” pro oči, a tak ho jíme tou lákavější stranou nahoru, zatímco chuťové buňky, kterých je v puse nejvíc na jazyku, by to ocenily opačně. Takže na to myslete, a “vertikálně nesymetrické” pokrmy před snědením otočte. Ale bacha u těch jídel, z kterých by vám to nejlepší mohlo cestou do pusy spadnout.
Mladé Brity rozdělují politické názory a ideologie. Víc než polovina mladých lidí ve v…